Saturday, April 9, 2011

Resepi Turun-temurun

Kuih Kacau ( Kacang Hijau)
Bahan2
1 mangkuk gula
1 mangkuk tepung kacang hijau
1 mangkuk telur
1 1/2 mangkuk santan
3 helai daun pandan

Cara Membuatnya
1    Masukkan gula dan telur,kacau sebati.
2    Masukkan pula tepung kacang hijau,kacau adunan hingga sebati
3    Akhir sekali masukkan santan, kacau lagi dan jerang adunan atas api perlahan.
4    Adunan ini mesti dikacau selalu sehingga adunan menjadi pekat.(anggaran 1 1/2 jam-2 jam)
5    Angkat periuk dari dapur dan kacau lagi adunan ini 5-10 minit.

P/S Hidangan ini lebih kurang macam sekaya tetapi lebih pekat dan jika dibiarkan lebih dari sehari kuih ini akan bersakar. Kacang hijau boleh diganti dengan keledek,labu,kentang atau jagung.
kebiasaannya kuih ini hanya dibuat semasa Hari Raya dan juga sebagai hantaran pertunangan.
Kuih Kacau ini hanya popular di Bagan Datoh itupun hanya segelintir sahaja yang mahir membuatnya terutama dikampungku.  Alhamdulilah kerana kak long ku masih tidak ktinggalan membuat kuih kacau ini setiap kali lebaran.

No comments:

Post a Comment